Jedan od najisplativijih dijelova putovanja je mogućnost da naučite, razujmete i cijenite svet iz drugačije perspektive. Ne morate da dobijate udžbenik iz svjetske historije iz biblioteke ili da uronite u sitne detalje. Nekoliko brzih činjenica je obično dovoljno da vas započnu u pravom smjeru. Dakle, u duhu putovanja da bi se upoznali sa svijetom, evo 11 stvari koje niste znali o Bosni.


Tramvaji

Krajem 19. veka, austrougari su kontrolisali Bosnu. Prethodni Turci su voleli da cijeli dan sede pijući kafu, a zadacima je trebalo dosta vremena da završe. Ovo pravilo se promijenilo, a Sarajevo i Banja Luka su prošli kroz značajne obnove i nadogradnje, uključujući i uvođenje tramvaja 1885. godine. Tada je vrlo malo europskih zemalja imalo tramvaje, čime je Sarajevo postalo pionir u javnom prijevozu. Dok se vozite tramvajem oko grada, ne zaboravite na ovu istorijsku i malo poznatu činjenicu.

Tri jezika i tri predsjednika

Bosna i Hercegovina ima vrlo kompliciranu povijest. Bosanac može biti Bošnjak, Hrvat ili Srbin na osnovu svoje vjerske pripadnosti kao Musliman, Katolik ili Pravoslavac. Svaka grupa ima svoj jezik, koji je slavenski i dijeli sličnosti. Nakon sukoba devedesetih godina, Bosna se podijelila po etničkim linijama. Svaka grupa sada ima svog predsjednika. Malo zemalja ima tri jezika i tri predsjednika.


Najstarije i najveće piramide mogu biti u Bosni.


U malom gradu na sjeverozapadu Sarajeva nalaze se niz brda koja mogu revolucionirati način na koji promatramo ljudsku civilizaciju. Prema riječima dr. Semira Osmanagića, bosanskog arheologa, pet brežuljaka u Visokom nije brdo već su 30.000 godina stare piramide. Malo u naučnom svijetu prihvata Semirove tvrdnje. Međutim, postoje uvjerljivi i uvjerljivi dokazi.


Bosna ima prašumu.

Kladim se da niste znali da Bosna ima prašumu? Vjerovali ili ne, to je istina. Nacionalni park Sutjeska Perućica u istočnoj Bosni prema granici sa Crnom Gorom pokriva 1.400 hektara prašume. Ukupno 170 vrsta drveća i 1000 vrsta različitih vrsta biljaka, zajedno sa obiljem divljih životinja nazivaju ovu oblast domom. Procjene ukazuju na to da je šuma s popisa UNESCO-a stara više od 20.000 godina. Vodopad Skakavac, jedan od najvećih u Bosni na 75 metara, nalazi se u blizini prašume.

Jeruzalem Evrope

Ko bi pomislio da je Sarajevo, nakon sukoba devedesetih, bio jedan od samo gradova u Evropi koji su imali džamiju, crkvu (i katoličku i pravoslavnu) i sinagogu u istom susjedstvu? Svaki turist može vidjeti i fotografirati sve četiri strukture za manje od 10 minuta pješice. Religijska tolerancija Sarajeva osvježava i zavidi u modernom svijetu.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here