Zlatni ljiljan

Nacionalni simbol Bosne je endemični zlatni ljiljan (Lilium bosniacum). Povijesno gledano, ona je bila simbol pred-islamskog kraljevstva iz 14. stoljeća i od tada je predstavljala i Bosnu i Bošnjake (muslimane). Stara zastava koristila je šest ljiljana na plavoj pozadini. Ali, stvari nisu tako jednostavne kao što se čini, što dovodi do čudne kontradikcije. Ljiljani su često povezani s kršćanstvom, ali oni su nacionalni simbol BiH, nacija sa muslimanskom većinom.


Ne pucaju na vas!

Čudna tradicija u ruralnim dijelovima Bosne događa se tokom velikih proslava kao što su vjenčanja i porođaj. Oduševljeni pjevači pucaju u vazduh. Svi smo videli crtane likove koji skaču gore-dole streljajući vatreno oružje prema nebu u slavlju, zar ne? Ova tradicija se i dalje dešava iu nekim dijelovima Bosne.


Prve zimske olimpijske igre u komunističkoj zemlji


Sarajevo je bilo domaćin Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, kada je Bosna bila dio Jugoslavije i postala prva komunistička nacija koja je bila domaćin ovog događaja. Zimske olimpijske igre stavile su Sarajevo na mapu, ali nažalost, osam godina kasnije slava i baština su umrli zajedno sa 1000 Sarajlija u opsadi Sarajeva.Segregacija

Uprkos religioznoj toleranciji, to ne znači da nema etničkih napetosti pod vodom. Dejtonski mirovni sporazum iz 1995. godine okončao je rat u Bosni, ali nije riješio temeljna pitanja. Bosna je podijeljena zemlja s etničkim Bošnjacima, Hrvatima i Srbima koji često imaju većinu u svojim regijama. Mostar, najposjećeniji grad u BiH, podijeljen je s Bošnjacima i Hrvatima koji općenito žive na različitim stranama rijeke Neretve.


Prva džamija na svijetu na električnu energiju nalazi se u Bosni.

Sarajevska Gazi Husrev-begova džamija iz 16. stoljeća poznata je po mnogo razloga; na primjer, to je najveća, najvažnija i jedna od najstarijih džamija. Ali, postoji još jedna zanimljiva činjenica koja učvršćuje njeno mjesto u svjetskoj povijesti. Godine 1898. Gazi Husrev-begova džamija postala je prva u svijetu koja je koristila električnu energiju.

Katoličko hodočašće u Hercegovini

Šestoro djece navodno je zauvijek svjedočilo nekoj čarobnoj transformaciji malog hercegovačkog Međugorja. Marija, majka Isusova, pojavila se na brdu šestorici djece, pretvarajući ovaj grad blizu Mostara u glavno hodočasničko mjesto katolika širom svijeta. Od 1981. godine posjetilo je više od 30 miliona ljudi. Neki tvrde da se sunce vrti na nebu i neobjašnjive figure koje oblikuju krst oko sunca.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here