Bihać

0
991

Bihać je grad i administrativni centar Unsko-sanskog kantona Federacije Bosne i Hercegovine, entiteta Bosne i Hercegovine. Nalazi se na obalama rijeke Une u sjeverozapadnoj Bosni i Hercegovini, u području Bosanske krajine. Od 2013. godine ima 56.261 stanovnika.

Područje je bilo naseljeno barem iz ilirskih i rimskih vremena, ali se sam grad prvi put spominje 1260. godine u dokumentu kralja Bele IV.

To su bile krajnje sjeverozapadne granične zemlje koje su crtale liniju između Osmanlija i Austro-Ugarske. Bihać je šarmantan gradić smješten na obalama rijeke Une. Grad obiluje kafićima koji neizbježno gravitiraju oko prekrasne Une. Više nego vrijedi posjetiti Bihać ili bilo koji grad koji živi od ovih smaragdnih voda.

To je odlično mjesto za zaustavljanje ako ste na putu prema hrvatskoj obali ili ste posjetili Nacionalni park Plitvička jezera preko granice. Ili još bolje, da zaista iskusite magiju ovog vodenog tijela – idite ostati nekoliko dana, prošetajte obalama, spustite se niz njegove nevjerojatne slapove, ili jednostavno sjedite i slušajte mudre priče koje voda uvijek govori.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here